Pečivo předběhlo zemědělství

17.7.2018
Citace:
Amaia Arranz-Otaegui et al., Archaeobotanical evidence reveals the origins of bread 14,400 years ago in northeastern Jordan, PNAS July 16, 2018. 201801071; published ahead of print July 16, 2018. https://doi.org/10.1073/pnas.1801071115
Zdroj
Ohniště v lokalitě Shubayqa 1, kde archelogové nalezli spálené zbytky pečiva, foto Amaia Arranz-Otaegui et al., Archaeobotanical evidence reveals the origins of bread 14,400 years ago in northeastern Jordan, PNAS July 16, 2018. 201801071; published ahead of print July 16, 2018. https://doi.org/10.1073/pnas.1801071115, https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/, CC BY-NC-ND 4.0.

Pečené těsto je 14.400 let staré. Chemická a mikroskopická analýza 24 zuhelnatělých drobečků z lokality Shubayqa 1 v Černé poušti v severovýchodním Jordánsku potvrdila, že jde o zbytky pečeného těsta z vody a mouky z plodů ječmene, jednozrnné pšenice, ovsa a kamyšníku jižního (Bolboschoenus glaucus). I když v této souvislosti často narazíme na pojem chléb, v dnešní terminologii by nejspíš šlo o nekvašené placky. V anglické odborné literatuře najdeme termín bread-like product. Velikost pórů určená rastrovacím elektronovým mikroskopem naznačuje, že kvašení (kynutí) neproběhlo.

V sídlišti obývaném před 14.600 až 11.600 nalezli archeologové kromě ruin dvou staveb, množství kamenných nástrojů, zvířecích kostí a rostlinných zbytků, také ohniště, kde nejstarší známé pečivo vzniklo (viz obr.). Upekli ho příslušníci natúfijské kultury v době kamenné asi 4.000 let před rozmachem zemědělství na východním pobřeží Středozemního moře. „Zájem o získání většího množství tohoto speciálního jídla pravděpodobně přispěl k rozhodnutí začít rostliny pěstovat,“ doplňuje jeden z archeologů, prof. Dorian Fuller z University College London.

 
Odeslat komentář k článku "Pečivo předběhlo zemědělství "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Pečivo předběhlo zemědělství " e-mailem

Diskuse/Aktualizace